Nieuwe Motor Rijbewijs

 

Nieuwe rijbewijscategorieën motor vanaf 2013

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het rijbewijs.

Belangrijke veranderingen voor het motorrijbewijs zijn:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.
 

 

Er wordt gewerkt aan een wetswijziging waardoor een rechtstreekse instap in categorie A2 mogelijk wordt vanaf de leeftijd van 20 jr. De verwachting is dat dit begin 2014 in gaat. Zie hiervoor ook "Motornieuws en evenementen" op deze site. 
Onderdelen motorrijexamen

Het praktijkexamen bestaat uit het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming. Als u bent geslaagd voor het examen voertuigbeheersing, ontvangt u via email een uitslagformulier . Dit uitslagformulier is 1 jaar geldig. Indien u inmiddels ook geslaagd bent voor het theorie-examen kunt u aan het examen verkeersdeelneming meedoen.  Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator u in het examencentrum de uitslag.

Voor meer informatie klik op de foto
MOC Alkmaar  |  info@mocalkmaar.nl