AVB examen
(Voertuigbeheersing)

Tegenwoordig bestaat het motorexamen uit twee delen. Je doet één examen waarin je laat zien dat je het voertuig goed beheerst (AVB) en één examen waarin je deelneemt aan het verkeer (AVD), dit kun je vergelijken met het praktijkexamen voor de auto.

Het AVB examen bestaat uit twaalf oefeningen die zijn verdeeld over vier clusters. Op het examen doe je er zeven, vier daarvan zijn verplicht, de rest kiest de examinator uit. Het gaat er bij alle oefeningen om dat je de examinator op overtuigende wijze demonsteert dat je de motor beheerst. Bij lage én hoge snelheden.

AVD examen
(Verkeersdeelneming)

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten. Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.

 

 

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

 

 

Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

 

MOC Alkmaar  |  info@mocalkmaar.nl